Ne-am Mutat Pe O Platforma Mai Inovativa!

Te Asteptam Pe Cumpara-inteligent.ro.

Copyright © Recenzii la cartile pe care tu le citesti | Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger
Design by WebSuccessAgency | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net

Afisari blog:

Recomandam

Cauta o recenzie:

Some kind of stories

Recomandam

Un produs Blogger.

Parteneri

Campanie

Popular Posts

luni, 5 octombrie 2015

Recenzie: Şobolanii

de James Herbert   

Notă: 3,7               


       Șobolanii a fost cartea de debut a lui James Herbert și prima din serie.  În 1982 s-a făcut și un film după povestea din carte, numit: Deadly eyes.


      Acțiunea se învârte în jurul unui profesor din estul Londrei. Pentru el, totul începe  într-o zi, când un elev întârziat, cu o mână acoperită, precizează că a fost muşcat de un şobolan.  Profesorul Harris îl transportă de urgenţă, cu mașina, la spital, iar în timpul acesta,, elevul încearcă să îi povestească cum s-a întâmplat totul, la insistențele profesorului, care e curios cum de reușise să pățească una ca asta.  


      Spusele tânărului îl fac pe profesor să stea puţin pe gânduri. El, copilărind prin zona unde s-a întâmplat incidentul, cunoștea foarte bine locul. A doua zi, când e la școală, primește un apel în care i se spune să ajungă repede la spital, căci s-a întamplat ceva grav. Ajuns acolo, află cu stupoare, că elevul mușcat decedase.

      Între timp, mai au loc și alte incidente, cu persoane ucise sau muscate de șobolani, atrăgând, încetul cu încetul, atenția autorităților și a trusturilor media. Harris se oferă să le dea o mână de ajutor, conducând o echipă de exterminare a șobolanilor, în locul unde povestise elevul ce pățise. 

        Aici descoperă toți, șocați, că  rozătoarele nu erau deloc unele obișnuite şi ușor de exterminat, așa cum se așteptaseră. Șobolanii aveau o dimensiune mai mare față de cei obișnuiți, alături de incisivii lor și ghearele ascuțite. Și asta nu e totul. Șobolanii uriaşi, după modul în care atacau, păreau să aibă şi un grad ridicat de inteligenţă.  

        Modul haotic al desfășurării acțiunii ține în priză cititorul. Personajele nu sunt toate foarte complexe, autorul creionandu-le doar câteva trăsături. El oferă mai multă atenție șobolanilor și distrugerilor, ororilor pe care ei le lasă în urma lor.  De asemenea, autorul ne arată cum oamenii reacţionează şi impactul psihologic în situația dată.
  
      Deși mulți încadrează romanul la categoria horror, eu l-aș numi, mai degrabă, un thriller, un roman de acțiune, presărat, desigur, cu unele scene macabre, care reușesc să facă inima cititorului să galopeze, urmate de un moment de respiro, în care se mai găsesc 2-3 scene erotice.


Câteva citate:




,,— Nu cred că am fost muşcat, spuse el, am numai vânătăi de la dinţii şobolanilor. Oh, Doamne!

Bâjbâind, îşi trase greoi fermoarul costumului. Spre marea lui uşurare, văzu că hainele de sub costum erau neatinse. Oftând adânc, se sprijini şi el de camionetă.


,,Myer fugea. Fugea mai repede decât o făcuse vreodată şi aproape că scăpase. Dar, în întuneric şi cuprins de panică, dădu peste o lespede de mormânt. Sări peste ea şi ateriză pe spate. Brusc, şobolanii năvăliră peste el, dinţii lor extrem de ascuţiţi sfâşiindu-i rapid corpul bătrân şi firav.

,,Se avântară în tunelul întunecat, luminând drumul cu lanterna. Când au ieşit în celălalt capăt, auziră un scâncet venind din sectorul girafelor. Spre oroarea lor, zăriră unul dintre cele mai graţioase animale alergând prin ţarc, în timp ce nişte creaturi mari şi negre se agăţau de corpul ei tremurând.
 

    Un roman simplu, clasic, care îşi face treaba bine. Dar întrebarea esențială rămâne: de unde au apărut acești şobolani uriaşi, dintr-o dată, în estul Londrei? Răspunsul la întrebare, desigur, vă așteptați să îl aflați la sfârșitul cărții. Dar dacă va fi sau nu așa, va trebui să descoperiţi singuri. 


Ţie ce impresie ți-a lăsat această carte?

Un comentariu:

Followers